23 June 2011

Caligrafie araba

Mi-am propus să mă apuc în vara asta de un studiu amănunțit al caligrafiei celor trei alfabete pe care le cunosc: latin, arab și chirilic. De cel latin m-am cam ocupat în decursul anilor, iar cum acum sunt în plin avânt de învățare a limbii arabe, m-am apucat de cel de-al doilea.

În arabă există câteva stiluri predefinite, intr-un fel ca fonturile, dar care sunt respectate cu sfințenie (în Coran, ziare, semne convenționale etc). Stilurile și fonturile originale sunt folosite în contexte moderne: logo-uri, slogane, publicitate sau TV.

Desenul de astăzi este un "Florian" cu diacritice de vocalizare și simboluri ornamentale. Stilul utilizat este Thuluth (numele înseamnă "o treime", de la faptul că literele "atârnă" o treime din dimensiune sub linia de bază a scrisului), apărut prin secolul 11 și utilizat până în prezent în scrieri caligrafice. Vor mai urma și altele pe măsură ce descopăr lucrurile :)

2 comments:

  1. Frati de vorbire araba minunati-va!
    Frati arabi de pretutindeni uitati-va la asta ce se faleste,si unde, aici, unde nu stie nimeni daca scrie cu cracter arab sau filipinez(desi cred ca se pronunta, mai corect finlandez)

    ReplyDelete
  2. ti-am citit commenturile de pe blogul lui cosmar visurat si ai fff multa dreptate.ei nu fac decat sa isi bata joc de romani, de banii sponsorilor si sa bea in crasme. mi-am permis sa imi copii si eu locatiile pe care le-ai postat ca le-ai viziat in Romania, vreau sa le vad si eu cand ajung acolo.
    tu nu esti hater, esti un om cu bun simt. eu nu mai sunt insa cu bun simt cand vine vorba de tzaranul de visurat.
    mi-am dat seama de f mult timp cine e tampitul de sebastian, aka visurat. locuiesc in Canada si am crezut ca proiectul ala va fi ceva interesant, dar e risipa de bani ai sponsorilor si bataie de joc asupra Romaniei. individul sper sa sfarseasca intr-un stupid accident de moto. da, eu sunt un hater, am si motive serioase, l-am cunoscut in tinerete si inca imi pare rau ca nu i-am stalcit atunci craniul. e un negativist care isi merita soarta in fiecare secunda. ce face acum este o bataie de joc iar ce ai criticat tu ai avut totala dreptate, totul e facut fara cap. ce tot o trage cu stampilele alea? ce e asa important o stampila? nu poti merge sa vizitezi altceva daca nu iti da un birocrat o stampila? dar globtrotterii cer stampile???

    ReplyDelete