26 August 2012

Note 10.1

După o săptămână de folosit noua tabletă de la Samsung, modelul Galaxy Note 10.1, m-am despărțit cu greu de ea. Pot spune cu mâna pe inimă că este prima tabletă de dimensiuni mari care chiar are sens. Un smartphone e ideal pentru dimensiunile reduse, poate fi pus cu ușurință în buzunar și incorporează și calitățile unui telefon. Eu posed o tabletă de 7", Galaxy Tab 2, și avantajul la ea este că poate fi folosită cu o singură mână, în metrou, parc, pe stradă, o poți ține cu o mână și butona cu cealaltă fără probleme. Tabletele de 10" sunt prea mari pentru a le scoate într-un loc unde nu le poți pune pe o masă, birou, pupitru etc, iar dacă am un astfel de suport nu mi-e greu să car un laptop care are și mai multe funcționalități. Însă Note 10.1 face parte din complet altă categorie...

[articolul e înțesat cu linkuri către videouri pe care le-am făcut să demonstrez diversele funcții]

 S PEN
Deja de aici se diferențiază de competiție prin stilusul extraordinar de precis care nu este capacitiv ci se bazează pe rezonanță electromagnetică, fiind extraordinar de precis. Dacă te gândești că are 1000 niveluri de presiune, este un pas nou în domeniul input-ului la dispozitive mobile.
Pe tabletă vin preinstalate o suită de aplicații făcute special pentru el: S Note (cu recunoașterea scrisului de mână, a formulelor matematice și a formelor geometrice), Photoshop Touch și mai poți instala Markers, Sketchbook (pentru desenat, țin cont de sensibilitatea la presiune) și Lecture Notes (o aplicație indispensabilă studenților).

Portul infraroșu
Aici nu sunt prea multe de spus. Poți folosi tableta pe post de telecomandă pentru orice sistem multimedia, și chiar vine cu o aplicație preinstalată pentru asta, compatibilă cu o varietate foarte largă de branduri și modele de produse.

Multiscreen
În mod normal nu suport interfața Touch Wiz din cauză că e foarte rigidă, însă aici vine cu o serie de funcționalități unice pe care nu le poți înlocui. Multiscreen este o modalitate de a afișa două aplicații una lângă cealaltă. Deși este disponibilă doar pentru browserul stock, aplicația de e-mail, Polaris Office, S Note, galerie și Video Player, sunt cât de cât suficiente pentru a-ți ușura munca: deschis atașamente într-o parte în timp ce vezi corpul mailului în celaltă, să copiezi din browser înt-un S Note și multe altele. Note 10.1 are 2 GB de RAM, o valoare astronomică cu care unii nu se pot lăuda nici la PC-urile lor! Evident că oricât am încercat n-am reușit să umplu memoria și să fac tableta să se poticnească sau să se blocheze...

Tot interfeței Touch Wiz putem să-i mulțumim și pentru pop up play, o funcție prin care poți avea un video într-o fereastră always on top redimensionabilă pe care o poți muta pe tot ecranul și mini apps, o suită de aplicații care apar ca ferestre deasupra oricărei alte aplicații. Utile sunt calculatorul, S Note - pentru a nota o idee sau o observație chiar dacă ești în timpul unui joc, unui film full screen etc - alarmă și e-mail.

Multe altele...
Am făcut și un video cu tips and tricks unde am încercat să adun toate setările, scurtăturile și în general lucrurile care îți fac viața mai ușoară, toate la un loc.




Mi-e greu să trag o concluzie pentru că faptele vorbesc de la sine. Samsung tocmai au dus productivitatea pe device-urile mobile la un alt nivel și dacă vor continua dezvoltarea (SDK-ul pentru S Pen deja e disponibil pentru programatori), dacă vom avea mai multe aplicații compatibile multiscreen sau dacă orice developer poate crea un mini app pentru propria lor aplicație, nu ai mai vrea să iei altă tabletă!

No comments:

Post a Comment