20 September 2012

Londra - impresii și sfaturi

Articolul ăsta este primul dintr-o serie despre excursia noastră la Londra.

De patru ani încoace, eu și Ioana mergem în excursii anuale de aniversare a noastră. Cu ocazia împlinirii a opt ani întregi am fost la Londra săptămâna trecută. Stilul nostru de vizitare este unul foarte conservator, dar foarte exhaustiv, adică vedem locurile și obiectivele clasice și ne plimbăm neopriți câte 8-10 ore zilnic. Nu le avem cu terase, cluburi și cheltuit bani, ci încercăm să absorbim cât mai mult din spiritul, cultura și istoria orașului având în vedere că noi le vedem în ritm de câte unul pe an.

În primul rând încercăm să fim cât mai organizați de la bun început ca să economisim timp. Ne pregătim dinainte lista cu obiective (mulțumim, mama, pentru ghiduri!), le încercuim pe toate pe hartă și le grupăm pe zile de vizitat, trecând între ele străzile, bulevardele, piețele și parcurile prin care vrem să trecem.

De știut

-          Au prize greșite și trebuie adaptor de normalitate. Astea costă >3 lire acolo. Recomand un prelungitor / triplu ștecher în loc să iei mai multe adaptoare.
-          Muzeele importante sunt gratuite. O să revin în detaliu la fiecare, însă dacă vrei să vizitezi Londra complet gratis, e oarecum posibil.
-          Contrabalansând, transportul e groaznic de scump. Un bilet Heathrow – centru (adică zona 6 – zona 1) este 5.6 lire, iar un weekly travel card e 30 lire (zonele 1-2, toate mijloacele de transport).
-          Circulă greșit pe stradă. Într-o săptămână nu m-am dumirit în ce parte să mă uit când traversez sau cum să merg pe trotuar sau scări.

Transportul

Pentru turiști sunt două posibilități (blatul nu intră în discuție): Oyster card și Travel card. Modul lor de funcționare e următorul:
Oyster este un card încărcabil similar portofelului electronic de la RATB (taxezi la intrare și la ieșire și îți oprește echivalentul călătoriei), care are un plafon de preț. Dacă, spre exemplu, acel plafon este echivalentul a trei călătorii (de fapt este chiar mai mult), după a treia nu mai ești taxat. Însă este dezavantajos dacă faci doar două-trei călătorii zilnice, pentru că nu faci nici o economie față de cumpăratul biletelor individuale. Per total, price cap X 7 zile este mai scump decât un Travel card.
Travel card este similar abonamentului nostru. Există și separat pentru autobuze sau metrouri, dar și complet. Noi l-am ales pe ăsta pentru că aveam de luat și un tren până unde am stat (Herne Hill, zona 2, însă nu are metrou).

Metroul are stațiile la distanțe mult mai mari decât în Paris sau Viena, însă sunt foarte bine amplasate și acoperă TOT centrul și foarte mare parte din periferii. Timpii de succedare sunt ireal de mici, practic mereu când ajungi la peron este un tren sau stă să vină.

Autobuzele sunt interesante, însă foarte lente (din cauza blocajelor în trafic, semafoarelor, opririlor dese etc). Am fost de mai multe ori la etajul unui double decker și senzația este superbă. Vederea amplă asupra străduțelor este contrastată de condusul haotic al șoferilor, care ocolesc totul rapid, lovesc toate crengile, frânează brusc și sunt în general bezmetici. Pe liniile 9 și 15 (poate sunt mai multe) am văzut chiar autobuze din acelea vechi, cu intrarea și scara în spate, însă n-am prins nici unul să ne plimbăm cu el.

 

Impresii

Nu voi spune că e superb că ar fi redundant. Însă impresia generală pe care mi-a lăsat-o orașul este genială. Totul este bine pus la punct până la ultimele detalii și îți dă cu adevărat senzația totul e cum trebuie. Tot orașul miroase bine. De la mâncarea din puburi, la aromele de pe străzi, nu mirosea nicăieri neplăcut.  Primul lucru pe care l-am observat a fost că absolut toată lumea zâmbește și abia așteaptă să te ajute, spre deosebire de Viena unde jumătate nu știau engleză și altă jumătate nu se înghesuiau să răspundă. Toți angajații zâmbeau de parcă ar fi avut salarii imense pentru asta și explicau rar și frumos să înțeleagă și cei care știu doar un minim de engleză. Bonus: am dat peste un muncitor căruia i-am cerut indicații și ne-a răspuns în cel mai dulce accent socțian! 

2 comments:

  1. In Vienna nu se prea vorbeste engleza, dar englezii stiau ,mai bine germana?

    ReplyDelete
  2. Din 20sep12 pana acu' a trecut ceva timp.Nu s-a mai produs nimic?Actul creeatiei e mort?Oare cat timp ne veti mai tine cu sufletul la gura?

    ReplyDelete